Uppmaning inför Vintercyklingens dag 12 februari: Stoppa smittan. Börja cykla.

 i Okategoriserade

Under Vintercyklingens dag i fjol samlade Sverige flest vintercyklister i världen i den internationella tävlingen Winter Bike To Work Day. I år är uppmaningen från organisationen Svensk Cykling att cykla för att stoppa spridningen av covid-19. 
– Just nu är cykeln ett sätt att ta oss bort från covid-19, säger Klas Elm, VD för Svensk Cykling.  Vintercyklingens dag arrangeras i år 12 februari.

Under det senaste året har cykeltrenden förstärkts då ännu fler vill resa på ett hälsosamt sätt och undvika risken att smittas av covid-19 i kollektivtrafiken. 

– Så i år firar vi Vintercyklingens dag med uppmaningen: Stoppa smittan. Börja cykla. Det går att cykla året runt. Det som kan behövas är att man sätter på dubbdäck på cykeln. Sedan gör sopsaltade cykelvägar med bra belysning det lättare. Därför vill jag se kommuner som nu satsar på cykling för att få slut på smittspridningen, säger Klas Elm.

Det är Svensk Cykling som arrangerar Vintercyklingens dag 12 februari. Under denna dag kommer flera kommuner att lyfta fram vintercykling och uppmuntra vintercyklister. 

Vintercyklingens dag är en del av den internationella aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day. I den dagen ingår en tävling mellan städer runt om i världen som handlar om vem som kan få flest personer att anmäla sin cykling. 

I fjol anmälde drygt 4 000 svenskar sin cykling under denna dag, vilket placerade Uppsala på första plats av världens städer. Linköping, Umeå, Göteborg och Stockholm placerade sig också bland de tio främsta. Anmälan sker via hemsidan vintercyklingensdag.se.

– Det visade att vi i Sverige är ett cyklande folk under hela året. I år, när ännu fler svenskar cyklar för att stoppa smittspridningen, hoppas vi att ännu fler svenska städer kan visa upp att de förutsättningar som de ger sina invånare för att cykla året runt ligger i världsklass. Och de bästa förutsättningarna har man på sopsaltade cykelvägar, säger Klas Elm.

En av de många vintercyklisterna i Sverige är Christofer Åström med familj i Umeå. I fjol sålde familjen sin bil och köpte en eldriven lådcykel i stället. 

– Både min fru och jag cyklar till våra jobb och barnen cyklar till förskolan och skolan. Vi cyklar också till deras aktiviteter. Är det för mycket snö får de sitta i lådan. De älskar att “åka lådan”. Det går för det mesta bra att cykla. På vintern kan det behövas lite extra planering och så behöver man tänka på vad man har för kläder på sig, säger Christofer Åström. 

Kontakt

Klas Elm, VD Svensk Cykling, 070-458 01 08, klas.elm@branschkansliet.se
Christofer Åström, året runt-cyklist i Umeå, 070-2783572, christofer.astrom@gmail.com
Johan Flanke, projektledare Vintercyklingens dag, 070-654 65 03, johan.flanke@welcom.se

Fakta

Vintercyklingens dag 12 februari 2021

Vintercyklingens dag arrangeras i år för andra året i rad av Svensk Cykling. I år sker det 12 februari och med ekonomiskt stöd från Trafikverket. Svensk Cykling samlar de svenska cykelorganisationerna Cykelfrämjandet, Svenska Cykelstäder, Svenska Cykelförbundet, Cykelbranschen, Vätternrundan och Naturskyddsföreningen. 

Winter Bike To Work Day

Winter Bike To Work Day startades 2013 av kanadensaren Anders Swanson, som är styrelseledamot i Winter Cycling Federation och Velo Canada Bikes. Sedan dess har antalet personer som har registrerat sin cykling ökat för varje år. I fjol anmälde nästan 15 000 personer i 1 565 städer sin cykling i Winter Bike To Work Days tävling. Knappt 30 procent av dessa vintercyklister var svenskar.   

Resultatet i Winter Bike To Work Day 2020

Placering Antal anmälda vintercyklister

 1. Uppsala, Sverige 879 
 2. Uleåborg, Finland 773 
 3. Helsingfors, Finland 568 
 4. Linköping, Sverige 475 
 5. Zagreb, Kroatien 470 
 6. Boulder, USA 413
 7. Göteborg, Sverige 386 
 8. Umeå, Sverige 331 
 9. Denver, USA 327 
 10. Montreal, Kanada 321 
  10. Stockholm, Sverige 321 
  12. Sundsvall, Sverige 268 
  13. Sankt Petersburg, Ryssland 262 
  14. Falun, Sverige 246 

      14. Calgary, Kanada 246 

      16. Victoria, Kanada 241 

      17. Tammerfors, Finland 239 

      18. Luleå, Sverige 209 

      19. Oslo, Norge 183 

      20. Esbo, Finland 182 

Totalt registrerade 4 116 svenskar i över 170 städer sin cykling 2020. Det går att följa årets tävling på https://winterbiketoworkday.org/.

Fler svenskar cyklar på vintern

Nio procent av svenskarna cyklade en genomsnittliga dag under vintern 2019. Det var en ökning med 28 procent jämfört med några år tidigare. Det visar att allt fler svenskar ser cykeln som sitt transportmedel under hela året. Mer fakta om vintercykling finns på https://vintercyklingensdag.se/.