Passa på att vårrusta cykeln när du är hemma på grund av coronasmittan

 i Pressmeddelanden

Funderar du på vad du ska ta dig till när du har mer tid hemma än i vanliga fall? Vill du framöver ta dig till jobb och studier på ett mer hälsosamt sätt? Då är det dags att vårrusta cykeln.
– Coronapandemin skapar en vilja hos många att värna den egna hälsan. Den väcker också tankar på hur våra transporter påverkar luftkvaliteten i våra städer. Detta talar för att trenden med att allt fler väljer cykeln kommer att fortsätta. När vi ska få fart på de ekonomiska hjulen igen efter coronapandemin är det dags att låta fler cyklar rulla, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.

Under de senaste tio åren har antalet cyklister i centrala Stockholm ökat med nästan 50 procent, i Göteborg med omkring 40 procent och i centrala Malmö med 60 procent.

– Att cykla till och från jobbet eller skolan är ett utmärkt sätt att motionera året runt. Ny forskning från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm visar att regelbunden cykelpendling, om så bara cykelturen är på några kilometer om dagen, minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Att cykla stärker också kroppens immunförsvaret, säger Klas Elm.

Svensk Cyklings tips för att vårrusta cykeln

Det här bör göras regelbundet

• Kolla belysningen fram och bak och att alla reflexer är hela och rena.

• Vid behov smörj kedjan med cykelkedjeolja. En smutsig och rostig kedja slits fortare och riskerar att gå av.

• Dra åt alla muttrar, skruvar, vevarmar, ekrar och pedaler.

• Kolla att kedjan är lagom spänd. Den ska inte gå att dra mer än en centimeter upp eller ner.

• Kolla att däcken är välpumpade.

Det här kan du göra då och då

• Tvätta cykeln ordentligt med vatten och gärna lite biltvättmedel.

• Rengör de olika delarna noggrant, men se till att inte vatten tränger in i cykelns lager. Torka av med trasa.

• Smörj vevlagren, naven och styrlagren med kullagerfett.

• Kontrollera att fälgbromsens bromsklossar inte är nedslitna och att däcken inte är slitna eller spruckna.

Om du inte har möjlighet eller vill vårrusta din cykel själv gör gärna din lokala cykelverkstad det åt dig.

Få fart på svensk ekonomi och klimatarbetet med mer cykling

Svensk Cykling har också två förslag till det ekonomiska paket som regeringen nu talar om ska komma efter att coronavirusets spridning har avtagit för att få fart på den svenska ekonomin och gynna klimatomställningen.

1. Ta bort förmånsskatten för den som har en förmånscykel via sin arbetsgivare. Upplägget skulle kunna liknas vid Hem-PC-reformen under 1990-talet. Sverige digitaliserades då snabbt genom att många svenskar, även de som var osäkra på vilken nytta de skulle ha av den, på kort tid skaffade sig en dator. En liknande reform för cyklar skulle kunna få oss svenskar att ställa om våra resvanor.

2. Låt anställda använda friskvårdsbidraget till cykel så den behandlas på samma sätt som ett gymkort som subventioneras av en arbetsgivare.

För mer information, vänligen kontakta:
Klas Elm, vd Svensk Cykling, 0704-58 01 08, klas.elm@branschkansliet.se
www.svenskcykling.se

Svensk Cykling är en paraplyorganisation med syftet att samla Sveriges samtliga cykelorganisationer under samma tak. Tillsammans blir vi en starkare röst för cykling i Sverige. I Svensk Cykling ingår organisationerna Cykelbranschen, Cykelfrämjandet, Svenska Cykelstäder, Svenska Cykelförbundet, Naturskyddsföreningen och Vätternrundan.