Ny lag: Cyklister får cykla i gatan

 i Pressmeddelanden

Nu blir lagändringen som Svensk Cykling och många andra cykelvänner kämpat för länge– det blir tillåtet att cykla i gatan även om cykelbana finns.

– Det är bra på tiden att cykeln börjar prioriteras i trafiken, säger Klas Elm, VD i Svensk Cykling.

 Nu blir regeringens förslag från nationella cykelstrategin verklighet: om särskild försiktighet iakttas får cyklande som fyllt 15 år använda körbanan även om det finns en cykelbana under förutsättning att den högsta tillåtna hastigheten på körbanan inte är högre än 50 kilometer i timmen. Lagen börjar gälla imorgon den 1 augusti.

– Att cyklister hädanefter själva får välja om de vill cykla i gatan eller på cykelvägen är utmärkt och är något vi slagits för länge. Det är verkligen hög tid att börja prioritera cykeln i trafiken – det är rent praktiskt också viktigt för att komma tillrätta med trängseln på cykelbanorna i storstäderna, dessutom är det en förutsättning för cykling som tävlings- och motionsform, säger Klas Elm, VD Svensk Cykling som samtidigt höjer ett varningens finger:

– Det är dock viktigt att detta inte tas som intäkt för att inte bygga ut cykelinfrastrukturen, men innan vi har bättre cykelbanor får man betrakta det som ett pragmatiskt steg i rätt riktning.

Lagändringen ska ses mot bakgrund av dels ökat antal cykelpendlare i storstäderna men också elcykelboomen som ställer nya krav på trafikplaneringen. Fler cyklar kräver mer utrymme, och det måste ofta ske på bekostnad av platsen som bilar tar. Det kommer att krävas mer plats för cykelbanor, och fler alternativ för cyklister som cyklar i olika hastighet.

– Det är angeläget att man som cyklist kan välja väg efter hastighet, och så länge vi inte har breda och fullt utbygga cykelvägar kan vägbanan vara ett bättre alternativ för de cyklister som vill ta sig fram snabbare, säger Klas Elm.