Nollvisionen för trafiksäkerheten är cynisk. Infrastrukturminister Tomas Eneroth måste ta fram ett nytt mål bortom nollvisionen som inte bara förhindrar dödsolyckor i trafiken, utan som också räddar, förbättrar och förlänger liv i hela samhället. Ett transportsystem där folkhälsan går plus är möjligt nu när elcykelförsäljningen ökar dramatiskt.
Varje person som väljer att cykla istället för att ta bilen räddar liv. Minskad biltrafik leder till mindre avgasutsläpp och vägslitage. Det förbättrar livskvaliteten hos personer med andningsbesvär och gör att de globala klimatförändringarna som påverkar allas hälsa negativt minskar. Dessutom vet vi sedan länge att motion förbättrar hälsan.
Sedan 20 år tillbaka styrs det svenska trafiksäkerhetsarbetet av målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Inledningsvis var arbetet framgångsrikt och antalet omkomna i trafikolyckor minskade från omkring 540 per år till fjolårets 270. Varje dödsfall är ett för mycket, men i dag framstår nollvisionen som cynisk.
Bilarnas trafiksäkerhet har under dessa år ökat på cyklisternas bekostnad. Nya vajerräcken är den vägåtgärd som i störst utsträckning bidragit till att minska olyckorna för bilister. Men det har gjort det omöjligt att cykla på vägen. Det är en förklaring till att cyklandet har minskat på landsbygden. Trafikverket slår sig för bröstet för att antalet dödade och skadade har minskat i en del av samhället när det samtidigt har inneburit att personer dör i en annan del.
Trafikverkets översyn av Nollvisionen från 2016 beskriver hur olyckor för bilister ska förhindras. För cyklisterna ses olyckorna som “oundvikliga” och att skadorna ska lindras genom att cyklisterna ska sänka hastigheten samt bära fluorescerande kläder och skyddsutrustning. Krav på att cyklister ska skydda sig själva från farliga vägar och bilar riskerar att minska cyklandet.
Detta är cyniskt, då det finns flera åtgärder som Trafikverket kan göra för att också förhindra cykelolyckor. Trafikverkets egna beräkningar visar att säkrare cykelinfrastruktur skulle leda till 78 färre allvarligt skadade cyklister per år. Sänkt hastighet i tätbebyggt område och bättre vinterväghållning för cyklister skulle leda till 48 respektive 38 färre allvarligt skadade per år.
Men istället för att satsa på det som skulle öka cyklingen och göra den säkrare har de senaste tjugo åren inneburit motsatsen. Nu gör elcykelpremien att försäljningen av elcyklar ökar dramatiskt och nyligen utsågs elcykeln till årets julklapp. Nu finns det möjligheter att tänka nytt i trafikpolitiken.
Nyttorna med ökad aktiv mobilitet, såsom gång och cykling, är så mycket större än trafiksäkerhet. I jämförelse med olycksriskerna är hälsoeffekterna 20 gånger större. I Sverige dör varje år 1 500 personer på grund av luftföroreningar och vägdamm från trafiken, och flera 1000-tals personer dör varje år i förtid på grund av fysiskt inaktiv livsstil.
Därför behöver Sverige en ny nollvision som räddar, förbättrar och förlänger liv istället för att så få som möjligt ska dödas eller skadas. Ett sådant mål kan bara nås genom att främja aktiv mobilitet.
Klas Elm, Svensk Cykling
Gunilla Brynell Johansson – VD Vätternrundan
Lars Strömgren, European Cyclists’ Federation
Lovisa Larsson, Trafiksäkerhetsrådet
Peter Schantz, professor GIH
Arijana Marjanovic, Cykelfrämjandet
Henrik Oretorp, Svenska Cykelstäder
Denna artikel publicerades ursprungligen den 24 movember 2017 i Dagens Samhälle och finns här.