Cykling har blivit en folkrörelse och gör stor nytta för folkhälsan. Men svårigheterna med att stänga av biltrafik hotar att på sikt hämma den positiva trenden. Det menar Svensk Cykling tillsammans med Vätternrundan och Svenska Cykelförbundet, som i en debattartikel bland annat kräver 30 bilfria mil för Vätternrundan.

Bakgrunden till utspelet är det stora intresset för motionscykling och cykellopp på senare år. Det är en positiv trend, som gör underverk för folkhälsan, men många arrangörer anser att cykelsporten ändå behandlas styvmoderligt, såväl på motions- som tävlingsnivå.

– Det måste bli enklare för arrangerande cykeltävlingar motionslopp som tävlingar, att stänga av vägsträckor. och tillåta cyklar i vägbanor även där det finns en cykelbana, säger Gunilla Brynell, VD Vätternrundan, som är en av undertecknarna till utspelet som nyligen publicerats på SVT Opinion.Tillsammans med intresseorganisationen Svensk Cykling och Svenska Cykelförbundet går nu Vätternrundan ut med krav på 30 bilfria mil för Vätternrundan, och man uppmanar också regeringen att i den nationella cykelstrategin föreslå att cykling tillåts i vägbana när det finns en cykelbana. Detta eftersom att cykelbana inte är ett alternativ för de som cyklar i grupp, det vill säga cykelklunga.Svensk Cykling driver sedan tidigare kravet på en sådan regelförenkling, inte minst för vanlig cykeltrafik i stadsmiljö, för att hantera den trängsel som numera råder cykelbanor i de större städerna. Men det är minst lika motiverat i samband med cykelsport.