Ronny Jansson i Alunda cyklar för livet på sina nyinköpta cykel

 i Pressmeddelanden

Cykelförsäljningen till konsument i Sverige har ökat med cirka 30 procent under cykelåret 2019/2020 jämfört 2018/2019. Det visar ny statistik från Cykelbranschen. Uppsala är inget undantag. 

– Många har köpt nya cyklar för att undvika att åka med kollektivtrafiken, säger David Ahlström, ägare till Leffes Cykel i Luthagen. 

En av de Uppsalabors som köpt ny cykel under året är Ronny Jansson i Alunda som cyklade 16 timmar i sträck på sin nya cykel för att hedra sin döda mamma. 

 

Det har varit en hektisk vår och sommar för David Ahlström på Leffes Cykel. I stort sett har han sålt slut på de cyklar som han har haft. 

– Vi har gått miste om affärer för att leverantörerna inte haft några cyklar i lager. Jag har inte haft tid att räkna på hur mycket mer vi har sålt för i år än i fjol, men jag gissar att vi har ökat cykelförsäljningen och verkstadsbesöken med 20 procent, säger han. 

Framför allt är det försäljningen av standardcyklar och mountainbike, MTB, som har ökat. 

– Många som har börjat cykla MTB under våren och sommaren säger att de fått tid till de då de har jobbat hemifrån. Sedan har vi sålt väldigt många elcyklar också, säger 

Nu börjar han få in nya cyklar till försäljning. 

– Det börjar se ljust ut för den som vill köpa en standardcykel, säger han. 

 

I juni i år köpte Ronny Jansson en ny racercykel, men behöll hjulen från den tidigare cykeln. En månad senare cyklade han 35 mil under 16 timmar med sin nya cykel i ett sträck och samlade in 15 000 kronor till Hjärt-Lungfonden. Detta för att hedra sin mamma som avled under våren. 

 

– Cyklingen har räddar mitt liv. Jag cyklar för att bli gammal. Hade jag inte cyklat hade jag suttit i rullstol nu, säger Ronny Jansson. 

 

Ronny Jansson föddes med klumpfot på båda fötterna och har svårt att röra på sig.

– Jag får värk när jag går, men jag har aldrig ont när jag cyklar. När jag cyklar frigörs endorfiner som gör att jag kan stå ut med smärtan, säger han. 

 

Ronny Jansson började cykla sommaren 2016. Det var på en gubbcykel, som han säger. Första gången cyklade han sju kilometer med flera pauser.. 

– Jag var helt slut efteråt, säger han. 

 

Då vägde han 120 kilo och ville ändra sitt liv. Första sommaren cyklade han över 400 mil och vikten började rasa. I dag cyklar han fem till sju gånger i veckan. Helst längst landsvägarna runt Forsmark och Gimo. Fram till i dag har han gått ner 32 kilo. 

– Jag mår bra av att cykla och jag vill sprida cykelglädje till andra. Det går att cykla trots att vi alla har olika förutsättningar för det, säger Ronny Jansson. 

 

Den nya racercykeln beskriver han som otroligt skön. För att det ska bli bra för fötterna har den ett par breda moutainbikepedaler.

– Den är snabb och bekväm. Den har bra rull. Den ger en otrolig frihet. Jag är så nöjd, säger han. 

 

För att hedra sin mamma som dog i maj cyklade han 16 timmar i sträck för att samla in pengar till Hjärt-Lungfonden. Det blev 35 mil på cykeln och 15 000 insamlade kronor. 

– Tanken var att cykla i ett dygn, men jag fick problem med den ena axeln efter 16 timmar. Det var det bästa sättet som jag kom på för att minnas och hedra mamma. Hon var mitt största fan och mycket stolt över min livsstilsförändring, säger Ronny Jansson.

 

Livet med cykeln visar Ronny Jansson upp på sitt Instagramkonto med namnet Cyklarforlivet och nyligen fick han en tröja uppkallad efter sig av det företag vars kläder han använder när han cyklar.  

– Tänk att jag fick ett erbjudande när jag var 16 år om att få förtidspension. Jag tackade nej. Men tänk om jag hade vetat då att jag kunde cykla med mina fötter. Då hade jag ju kunnat tävla, säger han. 

 

Fakta om Ronny Jansson

Bor: Alunda, tre mil utanför Uppsala.

Ålder: 43 år.

Jobbar som: Behandlingsassisten på Bärby ungdomshem.

Familj: Gift med Anneli. Två vuxna barn, Adam 15 år och Erica 12 år, samt katten Snobben.

Fritid: Cykling.

Aktuell som: En av många som köpt ny cykel under året. Har gett namn åt en ny cykeltröja.

 

Kontakt

David Ahlström, ägare Leffes Cykel, 073-322 88 25, leffescykel@live.se

Ronny Jansson, 073-438 36 16, ronny.jansson@gmail.com Observera att Ronny Jansson jobbar på natten. Skicka SMS till honom innan intervju.