Coronapandemin fick Bandhagsborna Gustav Svärd och hans fru Anna att köpa cyklar och cykelvagn för att slippa tunnelbanan

 i Pressmeddelanden

Cykelförsäljningen till konsument har ökat med cirka 30 procent under cykelåret 2019/2020 jämfört med 2018/2019. Det visar ny statistik från Cykelbranschen.
Stockholm är inget undantag.
– Vi har sålt de cyklar som vi har haft i butiken. Vi har sålt cyklar till hela familjer som vill komma ut i naturen på semestern och till personer som vill undvika kollektivtrafiken, säger Gustav Hermansson, delägare för Jarla Cykel i Stockholm.
Gustavs Svärds familj i Bandhagen är just en sådan familj.

 

– Vi har sålt mer av alla olika slags cyklar förutom landsvägscyklar. Jag har aldrig sålts så många avancerade och dyra cyklar som i år. Man har köpt en cykel i stället för att åka på en dyr semesterresa, säger Gustav Hermansson. 

 

Det var i början av april som försäljningsökningen drog igång. Redan i maj började det bli brist på cykelmodeller i vissa prissortiment. 

– Folk har anpassat sig till att inte åka kollektivt och att stanna hemma på semestern, säger han. 

 

Allt fler har också lämnat in cyklar till verkstaden hos Jarla Cykel för att få dem servade. 

– Kunder har kommit med det som vi har börjat kalla för coronacyklar. Det är dammiga gamla cyklar som inte varit pumpade på flera år, säger Gustav Hermansson. 

 

Nu börjar tillgången på cyklar i butiken blir bättre. Under det kommande året ser Gustav Hermansson att efterfrågan på mer avancerade cyklar kommer att öka och att allt fler lämnar in sina cyklar till verkstaden. 

 

Det var i maj som Gustav Svärd och hans fru Anna köpte sina nya cyklarna. De hade funderat på det ett tag innan de gjorde slag i saken. Coronapandemin gjorde att det inte kändes rätt att fortsätta åka tunnelbana från Bandhagen med barnen till förskolan på Södermalm. Lösningen blev att köpa cyklar till sig själva och en cykelvagn där båda barnen får plats. 

– Överlag har det fungerat bra. Barnen tycker om det. Jag slipper köpa SL-kort och får vardagsmotion, säger Gustav Svärd. 

 

Cykelvägen till förskolan är 7,5 kilometer. Sedan fortsätter Gustav Svärd cykelturen ytterligare 4,2 kilometer till jobbet i centrala Stockholm. Att cykla och att åka med kollektivtrafiken tar ungefär lika lång tid för honom. 

 

– När jag cyklar får jag tid att tänka på annat än att stå i tunnelbanan och kolla i mobilen, säger han. 

 

Och vikten har också förändrats. 

– I dag skulle jag säga att jag är normalviktig. Jag har tappat mellan fem och tio kilo sedan i vintras, säger Gustav Svärd.

 

Under sommaren har familjen cyklat till badplatsen som ligger fem kilometer hemifrån. Då har den äldsta dottern cyklat själv på sin egen cykel och den yngsta dottern delat cykelvagnen med kläder och mat. 

 

Efter sommaren har den äldsta dottern börjat skolan och cyklar dit själv. 

– Det är skönt att få in cykling som något naturligt i tidig ålder. Hon orkar cykla mer nu och har blivit säkrare, säger Gustav Svärd.

 

Men allt är inte enkelt med cykel. 

– Det är svårt att få plats med vagnen i cykelförrådet som vi har i bostadsrättsföreningen. Cykelförrådet är byggt för att stå emot ett kärnvapenkrig och inte för cyklar, säger Gustav Svärd ironiskt.

 

Och som många andra cyklister i Stockholm har han kritiska åsikter om hur det fungerar att cykla vid Gullmarsplan och Götgatsbacken. 

– Det är svårt att veta hur man ska cykla vid Gullmarsplan. Det är smalt och den skarpa kurvan i tunneln under tunnelbanan är inte anpassad till cykelpendling. I Götgatsbacken är vi många cyklister och gående som trängs med lastbilar på morgonen. Lastbilschaufförerna har svårt att se oss cyklister från hytten och lastbilarna skymmer sikten för oss. Varför låter inte Stockholms stad oss cyklister ta större plats i staden på samma sätt som nu sker i städer runt om i världen? säger han. 

 

Gustav Svärd

Ålder: 40 år. 

Bor: Bandhagen, Stockholm.

Familj: Gift med Anna, 43 år som studerar kulturvetenskap. Tillsammans har de två döttrar, 3 och 6 år gamla. 

Arbete: Databasadministratör. 

 

Kontakt

Gustav Svärd, cyklande pappa, 073-346 66 49, gustav120@hotmail.com

Gustav Hermansson, delägare Jarla Cykel, 073-056 21 44, gustav@jarlacykel.se