Stark cykeltrend ger fler jobb

 i Pressmeddelanden

Cykelbranschens kurvor pekar uppåt, och alla ledande aktörer inom cykelindustrin kommer att anställa fler de kommande två åren. Det visar en ny undersökning inom cykelfackhandeln som gjorts på uppdrag av Svensk Cykling. Och mycket tyder på att den magiska gränsen 600 000 sålda cyklar sprängs i år.

 Samtliga stora aktörer i Cykelbranschen, som organiserar landets ledande varumärken och företag inom försäljning och tillverkning av cyklar, tror att möjligheterna för att de kommer att anställa fler personer kommande två år är mycket goda.

Det visar en enkät som Svensk Cykling låtit göra bland medlemsföretagen i Cykelbranschen.

Den optimistiska synen på framtiden är genomgående hos alla aktörer, alla tror på en uppåtgående kurva såväl för det egna företag som cykelbranschen i stort.

En majoritet av aktörerna uppger dessutom att de redan anställt fler personer de senaste fem åren. För några, som Cykloteket, har andelen anställda ökat med så mycket som 30 procent, men i snitt handlar det annars om ökningar i storleksordningen 10-15 procent på de allra flesta företagen inom branschen.

En stor producent som Cycleurope (Crescent, Monark, Bianchi) har ökat andelen anställda med 15 procent de senaste fem åren. Samma företag tror uppenbarligen på en gynnsam utveckling för elcykelförsäljning i Sverige – till hösten flyttar företaget hem sin elcykelproduktion från Frankrike till fabriken i Varberg.

– Cykelmarknaden är het, säger Klas Elm, VD Svensk Cykling, det säljs både fler cyklar och bättre cyklar. Men även försäljningen av tillbehör och service ökar också.

Totalt såldes förra säsongen 598 000 cyklar, en ökning med tjugo procent de senaste fem åren. Och nu syns tecken på att siffrorna spränger 600 000 sålda cyklar denna säsong.

– Fortsätter den här trenden, vilket vi är övertygade om, kommer det innevarande år att säljas över 600 000 cyklar, säger Klas Elm.

Följande företag, tillverkare och försäljare, ingår i Cykelbranschen och har medverkat i enkäten: Intersport, Cycleurope, Skeppshult, Cykloteket, Sportson, Team Sportia, Duells, Vartex, Monark, Merida, Shimano, Nishiki, Scott, Jaguarverken.