Myter och missförstånd om cykling.

Cykling är det roligaste du kan ha på väg till och från jobbet. Gnällspikar som påstår något annat är bara sura och avundsjuka på att du är cykelsmart. Men vi ska inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som om alla älskar cykling.

Däremot vet vi att många som instinktivt rynkar på näsan så fort cykling kommer på tal lätt kan byta uppfattning. Fick de bara pröva på att cykla några dagar, på en skön och snygg hoj, så!

Men, vad värre är, många icke-cyklister påverkas av negativt prat om cykling och cyklister. Trots att det ofta rör sig om missförstånd eller rena snick-snacket. Risken finns därför att många människor aldrig invigs i cyklandets alla nöjen och fördelar.

Här har vi samlat några myter och missförstånd om cykling. Perfekt för dig som vill ge svar på tal!

”Man får oproportionerligt stora benmuskler”

Vid normal cykling handlar det snarare om att träna hjärtat och lungorna, vilket resulterar i att man överlag får en slankare och sundare kropp. Monstruösa lårmuskler? Glöm det.

”Om man cyklar tvingas man andas in massa dålig luft”

Bilåkande skyddar inte mot avgaser. Bilars AC-system drar in en hel del otäckheter i kupén. Inte minst vid köbildning. Luftintaget sker precis där avgaserna är som mest koncentrerade.

”Jag är för otränad för att börja cykla regelbundet”

Cykelpendling är ett perfekt sätt att få träning på köpet, liksom ett utmärkt sätt att börja röra på sig för otränade. Cykeln bär upp hela din tyngd, du belastar heller inte knän och leder när du cyklar. Du bestämmer själv tempot och kan lätt hämta andan utan att behöva stanna.

”Man kan bli impotent av cykling”

För en liten minoritet män kan impotens orsakas av alltför mycket stillasittande i samma position. I ett bilsäte, på en kontorsstol, på en cykelsadel. Men då är det just stillasittandet som sådant som är boven i dramat. Inte cykling som enskild faktor. Så var det med den saken.

”Man blir svettig av cykling”

Om du inte vill anlända till jobbet svettig, cykla lugnare. Trampa i lagom tempo, och låt fartvinden svalka dig i nedförslut. Kom ihåg – att cykla till jobbet är ingen tävling. Inte ens om du har en racercykel.

”Cykling är för farligt”

Cykla klokt och försiktigt och du minimerar eventuella risker i trafiken. Iaktta trafiksignaler, håll till höger, stanna vid rött ljus, använd hjälm. Och kom ihåg: det är farligare att INTE cykla än att cykla – vi behöver röra på oss för att må bra!

”Cyklar är så dyra nuförtiden, jag har inte råd”

En ny cykel kostar trots allt bara en bråkdel av vad en ny bil kostar. Och kom ihåg, cyklar du slipper du dyr bensin, parkeringskostnader och dyra reparationer. Kan det bli mer ekonomiskt?

”Man får punktering jämt”

Moderna cykeldäck och slangar är tämligen punkteringssäkra. Du kan lugnt cykla på och kommer inte att uppleva särskilt många punkteringar, om någon ens. Skulle olyckan ändå vara framme, kostar det inte mycket att lämna in den på en cykelverkstad.

”Alla cyklar stjäls”

Cykelstölderna har minskat med nära 50 procent på 15 år enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet (Brå). Alltfler har lärt sig att cykeln ska låsas fast, inte bara låsas. Låsen har dessutom blivit allt bättre. Läs mer här!

”Jag har för långt till jobbet, jag hinner inte om jag cyklar”

När du cyklar kommer du verkligen från dörr-till-dörr. Du slipper leta p- plats, fastna i bilköer eller trängas på en försenad buss. Du lär bli förvånad över hur långt du kommer på kort tid med cykeln som färdmedel.

”Man kan ju inte cykla i jobbkläder”

Dina vanliga kläder duger bra. I Köpenhamn, där drygt en tredjedel av befolkningen cyklar regelbundet, ser man alla slags människor cykla i alla slags kläder. Här cyklas det i kostym, kjol och högklackat utan att någon höjer på ögonbrynen.

”Kollegorna kommer att skratta”

Börjar du cykla regelbundet till jobbet kommer det att märkas på dig. Du kommer att stråla, se frisk och sund ut. Kilona rasar. Den som kommer med gliringar är troligen bara avundsjuk. För att du gör något bra för dig själv och miljön. Stå på dig, snart börjar de själva att cykla.

”Det är töntigt att cykla”

Om det är töntigt att bry sig om hur man mår och ser ut. Att bry sig om sin stads miljö, att med glädje susa förbi bilköer och dessutom göra det på ett så njutbart sätt – ja, då är vi stolta töntar. Men cykelpendlare vet sanningen, nämligen att det är smart och coolt att cykla till jobbet och inte ett dugg töntigt.

”Jag tappar status hemma i kvarteret om jag börjar cykla”

Bilen som statussymbol har förvisso en lång tradition i Sverige. Men nu är det andra värden som gäller. Att ta vara på sig själv och miljön är inte en trend, utan en självklarhet idag. Få saker kan vara mer moderna och prestigefulla än att cykelpendla.

”Det är så backigt på väg till jobbet, det blir för jobbigt”

Moderna cyklar är lättviktare, och de låga växlarna gör det möjligt att övervinna de segaste backar. Ju mer du cyklar, desto mer uthållig och stark blir du. Att cykla i uppförslut är dessutom en riktigt bra träningsform. Och glöm inte: går det uppför åt det ena hållet, går det ju nerför åt andra hållet.

”Man kan inte ta cykeln i dåligt väder”

Snack. Det finns utmärkta kläder i material som andas och som skyddar mot väta, vind och kyla. Regnvåta vägar kräver däremot försiktiga cyklister. Låter det käckt? Jaja, ok, men ärligt talat, är det så farligt? Sakta ner farten. Var försiktig när du kör över löv och målade gatumarkeringar. Undvik djupa pölar. Ta det lugnt om du är oerfaren, känn dig fram.