Innovationstävling för ökad vintercykling december 2017 – februari 2018

Nu lanserar Svensk Cykling, med finansiering av innovationsmyndigheten Vinnova, Cykel Plus Minus – innovationstävling för ökad vintercykling för att uppmuntra Sveriges kommuner att hitta lösningar för framtidens året runt-cykling.

Tävlingen pågår vintern 2017-2018 och riktar sig till samtliga 290 kommuner i Sverige. De kommuner som tar fram de bästa innovativa metoderna har chans att vinna upp till en miljon kronor.

Intresseanmälan är öppen redan nu.

Fullständig tävlingsdesign med kriterier kommer att presenteras inom kort, men eftersom vi vill att så många kommuner som möjligt ska vara med vill vi förbereda er i god tid.

Ett antal kommuner som deltar i tävlingen kommer också att vara testbäddar för nya sätt att mäta cykeltrafiken – de som anmäler intresse tidigt har chans att väljas ut till dessa försök.

Cykelplusminus.se kommer att vara allmänhetens fönster in i tävlingen. Sajten kommer att lyfta fram kommunernas innovationer, kampanjer och metoder. Dessutom ska den visa cykelstatistik i realtid – ett sätt för både deltagande kommuner och allmänheten att motiveras att cykla mer.

Förutom ära och prispengar kommer de innovationer som testas att bilda en verktygslåda som ska kunna spridas till andra delar av landet och i världen.

Cykel Plus Minus har väckt stort intresse inför den årliga Winter Cycling Congress som hålls i Montréal 8-10 februari i år. Kommunerna har alltså en möjlighet att ta på sig den internationella ledartröjan inom området.

 

Frågor och svar om Cykel Plus Minus

 

Varför vintercykling?
Allt fler väljer att cykla på vintern. Men det är fortfarande många som ställer undan cykeln under de kalla månaderna på året. Det leder till minskade hälsovinster och att trycket på kollektivtrafiken och bilvägarna ökar.

 

Vem kan delta i tävlingen?
Alla Sveriges 290 kommuner kan vara med i Cykel Plus Minus.

 

Vem vinner – och vad?
Den kommun som på det bästa och mest innovativa sättet främjar vintercyklingen vinner upp till en miljon kronor för att utveckla innovationer kring cykling. Fler kommuner kan belönas för deras arbete.

 

Hur utses vinnaren?
En jury bedömer bidragen utifrån olika kriterier. Det är upp till varje kommun att se till att det finns bra underlag som styrker att satsningarna har haft effekt. Det kan handla om nya metoder för sopsaltning, smartare organisering av vägunderhållet, bättre mätningar, nya sätt att engagera medborgarna på eller något annat som gör cyklingen mer attraktiv vintertid.

 

Hur ska resultat och idéer spridas?
Cykelplusminus.se kommer att samla allt som har med tävlingen att göra. Där kommer planerare, politiker och allmänheten att kunna att följa den pågående tävlingen. Goda erfarenheter och kunskaper kommer att lyftas fram och spridas – och ge utrymme för kommunerna att skapa engagemang bland medborgare.

 

Varför innovationstävling?
Innovationstävlingar har en lång historia med många framgångsrika exempel. På senare år har de blivit ett populärt sätt att lösa många av samtidens stora utmaningar. Den bästa handsken för astronauter och nya miljövänliga proteinkällor är två exempel på hur innovationstävlingarna har använts framgångsrikt. En tävling kan vara ett sätt att lösa väldigt specifika problem men det kan också vara ett sätt att belysa och lyfta fram en viss fråga. Det sistnämnda stämmer väl in på vintercykling, som gränsar till flera olika områden.

 

Läs mer på www.cykelplusminus.se

 

Emil Törnsten
projektledare
Cykel Plus Minus
+46 (0)73-324 77 84
emil.tornsten@svenskcykling.se

Lars Strömgren
projektledare
Cykel Plus Minus
+46 (0)736 55 45 82
lars.stromgren@svenskcykling.se